недеља, 25. децембар 2011.

Nasmejani autobusi u dupetu Srednje Evrope


Bliska, prema „fascinaciji svetom“ i „svetskim prostranstvima“ Nacionalnoj geografiji je i turistička organizacija Jungle Tribe koja se nedavno u City Magazinu reklamirala preko intervjua sa članom Plemena Nasmejanih ljudi koji je pričao o tome da je reč o društvu nasmejanih autobusa. Dok N. G, u svojim putešestvijama bez granica i u nepriznavanju istih za bele bogate novinare sa pasošem i crnačkim obezbeđenjem, pozajmljuje principe holivudskih filmova, Jungle Tribe grade svoj biznis obične turističke agencije na diskursu putovanja bez granica, nasmejanom putovanju i nasmejanim autobusima (dakle, rabe i apsurd kao književnu, stilsku figuru).
Pre nego što su nam ukinute vize, ova agencija je gradila svoj imidž na priči o tome kako želja za putovanjem nema prepreka, te kako je moguće, uprkos tome u kakvoj se dušegupki nalazili, da budete slobodan čovek, te da sa jednim šatorom i pajtosima i tri krigle piva oblepite ceo svet sopstvenim alavim jezikom. Ali, ne lezi vraže, iako su insistirali, u svojoj PR spiki, na tom duhovnom putovanju, kada nam ukinuše vize, ovi su se trajbaši, kao i svaka turistička šuša, pridružili turama do Budimpešte gde je valjda trebalo da, kao oslobođeno zverinje iz dupeta Balkana, zarijemo svoje slobodne pasoše u
dupe budimpeštanskih pijaca i popijemo im svo pivo koje nude, zamaskirani u mlade, srećne i ljudovoleće debile sa Balkana !
Budući da sam do tog trenutka, ne svojom voljom, bila na njihovoj mejling listi, te da sam redovno primala tu poeziju o putovanju duše i keruakovska proseravanja, u trenutku kad je stigo taj poziv da svi, zajedničkim snagama, proburazimo stomak srednjeevropske usedelice koja čuči pred vratima Zapada i kenjamo po budimpeštanskim haustorima, poslala sam im mejl de sam rekla da su bezobrazni, jer su do juče tvrdili da mi svi putujemo uprkos svim granicama, i što sad slave što su nam ukinuli vize i zarađuju na toj Budimpešti ko da je Rio de Žaneiro!
Isključili su me s liste. Sva sreća, više nemam ausvajs za nasmejani autobus.

Нема коментара:

Постави коментар