петак, 5. август 2011.

Šta sanjaju naši


Kaže meni mama da već petu noć sanja pokojnu babu. Zapalila je sveću prvi put kad je sanjala, al ne vredi. Baba je uporna. Mama sad lupa glavu šta to treba da znači i izvodi zloslutne zaključke. Ima sanovnik, al kako tamo nema napisa o majci koja ti dolazi u san, našla je značenje drugog sna: dolazi kod mene u stan gde smo moj tobož izabranik i ja okruženi s četri kera. Mama kaže: Jesu lepi, al šta će ti četri! Pod pas stoji da, ako se s njim igraš i mali je i dobar, da ćeš naći moćnog zaštitnika i da ti dolaze dobre vesti. Biće da ću ja roditi četvorke, a mama će se brinuti što nemamo stan.
Jednom sestra sanjala da je u našem prvom stanu (nekako svi mi u porodici uvek znamo u kom smo od silnih stanova, pa to valjda nešto znači) kao mrtvi i čaršavima pokriveni mama, tata i ja. Neko od nas tu ustane i krene da je plaši. Sećam se da sam baš htela da je ošajdarim kad je to pričala. Šta me koji moj plaši tim govnima iz svoje glave. Pokojni deda je voleo dosta da priča svoje snove. Sad ja sanjam njega nekad, a nekad u javi pretpostavim da ću ga sanjati pa se ucvikam samo zato što je mrtav. I tako ukrug. Jednom neki svet pomro u našem selu i ja sam sanjala mesec dana nekog klinca, kog jedva da sam znala, kao od celog sela baš mene spopada. Svaki san koj je neko sanjo, ako je iole strašan posle mi se moto po glavi. Prosto ti dođe da usred noći ustaneš i kreneš da cepaš drva!
Tata uglavnom ništa ne sanja ili time ne muči druge i zato mu skidam kapu, al sam, ni kriva ni dužna, jednom čula njegov san od mame. Naime...
Na javi tatu pozove komšinica: uleteo joj slepi miš u stan i ne sme da ga istera. Tata ga herojski istera, ali posle sanja da su u njegov i mamin stan ušla dva takva slepa miša! Eto, to su snovi: za jednog u javi dobiješ dva u snovima. Isti kurac samo duplo. Što je najgore, ja se kučića i plašim, kao uostalom i novih stanova, a i pokojne babe. Tako da najviše volim kad ne sanjam, kad se namrtvo izmorim, zaspim ko top i do ujutro mogu da zaboravim na sebe, svoje bližnje i sve naše slepe mišove!

3 коментара:

  1. uvek sanjam ali posle toga obično ćutim...nekad se izlanem, pa kad shvatim da sam uznemirio bližnje, onda se ujedem za jezik...

    ОдговориИзбриши
  2. Sećam se tek nekoliko snova iz celog svog života i bližnjima sam ih ispričala u tančine - njima smešno a meni horor.

    ОдговориИзбриши