недеља, 14. август 2011.

Pij da bi pevo


Kad smo već odgovorili na pitanje zašto pišemo blogove, možemo da se zapitamo i zašto pijemo. Pod jedan, čovek pije zato što mu, u trenucima kad je nacvrcan, sve životne situacije u kojima je trenutno zateknut (uključujući i one u kojima zapravo i nije, nego umišlja da jeste, što je, kad se bolje pogleda, većina njih) deluju na isteku roka. Tačnije, kako je život generalno težak, ne tolko zbog toga što te tera da radiš i mučiš se, nego zato što moraš (i možeš) da odlažeš trenutak akcije, rešenja, razrešenja određenog problema, pijanstvo pruža osećaj da je taj trenutak rešenja konačno došao i da si apsolutno rešen! Zapet si ko puška, samo čekaš metu!

Pod dva, ti si, tako pijan, negde malo iznad onog sebe koji je trezan jadan, zapetljan u tu kučinu života, vidiš sebe odozgo kako se koprcaš i jednostavno ne kapiraš u čemu je tolka muka! Taj trenutak kad treznog sebe, tako metiljavog, pozoveš malo gore je možda najlepša stvar u pijanstvu, jer to druženje sa samim sobom para ne vredi!

Ne treba kriti, ima i onih gadnih pijnstava kada ti se čini da je sve mnogo gore nego što jeste zapravo. Pa onda kreće ispovedanje, plač, kuknjava i apsolutni očaj, želja za snom i nestajanjem. Ako se pogleda, u oba slučaja buđenje predstavlja otrežnjenje, u prvom slučaju te sačeka taj neki realni ti i pojasni ti da nije sve tako lako ko što si mislio, a u drugom te sačeka taj isti kreten i objasni da nije sve tako crno.

Iz ove dve situacije sledi da čovek sebe pijanog ne treba da shvata ozbiljno! Kako god da okrene promašuje realnost। Ako je ona izmišljena, nema mnogo veze jer je opšteprihvaćena i u njoj nam valja živeti. Zato, čovek treba da pije samo zato da bi se veselio i pevao! Eto, to je isto deo realnog života koji niko trezan ne može da ospori. Valjda.



2 коментара:

  1. A ima i ona stara dobra poslovica: I tuzan covek moze da peva, ali samo veseo moze da igra :)
    Tako da ja bi dodala i igranje, za one kojima su noge sapletene dok su trezni. Da ih razvezu. To malo hrabrosti da nadomeste.

    A imas i onih koji se ni ne osvrcu na sebe trezne, nema revizije, da li im je bolje ili losije, nego su svoji na svome kad su pjani. E za njih bojim se da je kasno.

    ОдговориИзбриши