среда, 20. јул 2011.

Glupi radijski avgust


Evo nekolko preporuka za slušanje tokom avgusta.

7. avgusta biće reprizirana radio drama „Moje srce je u brdima“, prema romanu Vilijama Sarojana. „Ti i tvoj otac ste najgori građani u ovoj zemlji“, kaže bakalin Kosak kod kog glavni junak često odlazi po namirnice kako bi skrpio mesec sebi i ocu. Istrčavajući iz bakalinove radnje, klinac viče: „Recite Ester da je volim!“, misleći na bakalinovu najmlađu ćerku. Dok trgovac preračunava koliko su mu dužni, Džoni i njegov ćalac su dušom u brdima. Dramu je režirala Anja Suša, negde u septembru 1995. Snimio je Tomislav Perić, a za muziku se pobrinula Jovana Stefanović. Uredio je Vojislav Donić, a u drami igraju Nemanja Todorović, Milan Mihailović, Milutin Butković, Ivan Jagodić, (mala) Hana Selimović, Nebojša Ilić, Miloš Štokić, Ivan Tomić, Nikola Bulatović i Dušica Popadić. Drama će početi u 12 i 15 na Radio Beogradu (1, program).

22. avgusta u seriji Mala scena biće emitovana repriza radio drame „Kvar letnje noći“, po duhovitom tekstu Radoslava Pavelkića. U stilu nekadašnjih SFRJ romkoma, jedna ljubavna priča odvija se u liftu solitera u kom se zaglave dvoje komšija, ujedno zaglavljenih u dosadnim brakovima i željnih avanture. Ali, kako reče glavni junak „čovek se ipak jednom mora spustiti u prizemlje“. Režirao je Moma Martinović 1973. godine, a snimio Rade Jovanović. Muziku je birao Stevan Markićević, a u glavnim ulogama su se našli nezaboravno smušeni Predrag Laković, senzualna Mirjana Kodžić, zatim ostali – Dobrila Ilić, Bogoljub Petrović i Dragan Lukić. Termin je 18 i 32, na Radio Beogradu (2. program)

24. avgusta biće emitovana radio igra „Sufijske mudrosti“, rađena prema tekstu Zorana Amara koji je dramu i režirao. Kome su bliske ovakve stvari ili ga zanima kako RB vidi sufizam, nek uključi radio u 18 i 32 (Radio Beograd 2. program). U sufijskom zanosu, čućete izvođače Petra Kralja, Jelenu Čvorović, Branislava Lečića, Mileta Stankovića i Predraga Ejdusa. Dramu je 1982. snimio Nikola Nikolić, uz odličnu muziku Jugoslava Bošnjaka.  

Za kraj meseca, 29. avgusta, preporučujem komediju „Glava porodice“, nastalu 1971. godine, u režiji Azre Ćemalović. Dogodovštine jedne „prosečne porodice“ na čelu sa Mijom Aleksićem snimio je Dušan Paunović. U drami se još čuju Živka Matić, Mića Tatić, Branka Pešić, Dobrila Matić, Bogdan Mihailović, Milan Panić i Ema Jurčev Brkić. Rečima Mije Aleksića, glave porodice: „Moje neće niko videti posle osam sati na ulici!“ Drama počinje u 18 i 32 na Radio Beogradu (2. program).

Prijatno slušanje!

Нема коментара:

Постави коментар