субота, 18. јун 2011.

Samo vozi, Džoni!


„Ima da mu uvatim taj bicikl i da ga bacim u potok!“ Misli mama na Mirijevski potok. Pošto sedne na bicikl, tatu i bog zaboravi. Al ne zaboravi ga mama koja, ko one žene iz epskih pesama, čuči na balkonu i prati da čuje ili predenje lanca na starom biciklu ili sirenu hitne pomoći odozgo s Mirijeva. Kad uzjaše bicikl, tata se jednostavno ne javlja na telefon sve dok ne stigne kući. Dal se negde zapio, dal se slupo, kaže mama dok ispija kafu i pogleda kroz prozor, na već smrknut Mirijevski bulevar kojim kevću čopori pasa, ko da se tata uputio u neku bitku Titana. Mnogo je nervira taj bicikl i ko ga izmisli!
Kad pitam mamu šta joj smeta kod tatinog običaja da vozi bicikl, ne ume da objasni. Nakon što je nasledio moj stari bajs i daleko više i strastvenije od mene se bacio na istraživanje okoline na ovom dvotočkašu mami su narasli rogovi. Zabranila je da tata unosi bicikl u stan i ostavlja ga na terasi iako je sličnu stvar dozvoljavala meni dok smo živeli zajedno. Iako je jednako kršila prste kad uprtim bajs i krenem put gradske džungle, nije mi zvocala kao što sada zvoca tati kada on krene na svoje ture. Ok, tata je nešto ekstremniji od mene.
Njegove vožnje su, ako sam dobro shvatila, sasvim istraživačkog tipa. Jednom prilikom, kada nam je, okupljenim oko stola u njihovom stanu, objašnjavao svoju regularnu biciklističku stazu, priznajem da se i meni prevrnuo stomak. Ovako nekako: od Šejkine, preko Mirijevskog bulevara, pa nekako do Mirijeva, sve uzbrdo, pa do kraja (nekog), pa tu bude kraj asfalta, pa tata priupita dvojicu nekih radnika kuda ide ona zarasla staza de se skupila ona gomila kučića, oni mu objasne da ide ka groblju u Višnjičkoj banji, Lešću, tu tata s njima valjda popije pivo pa zapuca među kučiće, preko livade neke, pa izbije na groblje, pa odande, kako kaže, stušti se prema Višnjici, pa nekoj šumi s komarcima gde bude nekakva crkva. Odande već bude lako, sve je nizbrdo, izbije na Višnjičku, pa opet malo popreko pa nazad kući! Mamino lice, dok otac ponosno prepričava svoju afričku avanturu, pretvara se u znak pitanja pa u sunđer, onaj zeleni, jeftiniji što se raspadne nakon čišćenja jednog točka na biciklu.
Posebno opasna zona za mamu, kad ju je već otac nagnao da razmišlja o sudbini bicikliste u Beogradu, je Pančevački most. Dok otac prelazi Pančevac, mama se, kao profesionalni dispečer više puta čuje s bakom koja živi u Krnjači. „Jel stigo? Nije. Jel ga vidiš? Kuku nama!“ Tu već i baka, u horu sa lojalnim komšijama iz zgrade koji posvedoče da je Pančevački most nemoguće preći na biciklu živ, uvere mamu da je stvar sasvim opasna, ali će joj još javiti. Kad otac stigne u Krnjaču, krenu da ga zovu odavde s Mirijevskog bulevara, preklinjući ga da ostavi prokleti bicikl u šupi kod babe i da se kući vrati dvonoške. Majka zove i mene da ga molim da se vrati bezbedno, da ostavi bicikl. Čitava drama proprati tu malu tatinu avanturu. Ko za inat, on popije kod bake i pivo što u maminoj fatalističkoj svesti već iscrtava spomenik u obliku mršavka na biciklu.
I tako redom. Ipak, otac ne odustaje. Od kada je otkrio bicikl može da se ne javlja na telefon, da nema objašnjenje zašto izlazi iz kuće i da ne mora nikoga da povede sa sobom. Ipak, svi se brinemo. Čim dođem do para ima da Džoniju svečano predam moj bicikl, noviji od njegovog sadašnjeg koji je svakako svašta prošo, a ja da kupim nov. Tako ćemo biti bezbedniji u gradskoj džungli, a oni nek zovu! Samo vozi, Džoni!

6 коментара:

 1. Podrska za tatu! Ja priznajem nemam toliku zelju da se vozim po nasem kraju (i generalno brdovitom tlu, ipak je ravnica za mene pojam), ali bih rado donela bajs iz sela - da imam gde da ga drzim :(

  Prilazem za vas avanturiste:
  http://lakibiciklom.tumblr.com/

  :)

  ОдговориИзбриши
 2. Evo Džoniju jedan predlog za vožnju, uzgred i jedan jako lep tekst

  http://www.ciklonaut.com/Turoteka/2004/bg_iscedak.htm

  ОдговориИзбриши
 3. Hahahahah, genijalno, posebno rečenica, "ne mora nikog da vodi sa sobom".
  Poznato mi je to osećanje slobode u pedalama.

  Pozdrav za istraživača!

  ОдговориИзбриши
 4. Kako ti je dobar post! Fantastičan!
  Veliki pozdrav Džoniju!
  Tako je i Vid vozio bicikl dok je bio u ispravnom stanju, kao pravi istraživač. Ponekad mi se dizala kosa na glavi samo od taksativnog opisa maršrute.

  ОдговориИзбриши
 5. evo, danas smo Džoni i ja vozili zajedno do Ade i nazad, plus pivo na Adi safari:) hvala za linkove, ima da prenesem pozdrave!

  ОдговориИзбриши
 6. e, Vrabac, sad pročitah, odličan je ovaj tekst što se uliva (ili uriva :) u Dunav! hvala na tome!

  ОдговориИзбриши