U neko doba, po svadbama,
saranama, o rođendanima, za slavskim stolovima, na porodičnim
ručkovima, kad više nema o čemu da se priča, a klima se toliko
promenila da je, iz engleskih razgovora prešla u domen stručnjaka i
SF bardova, moji rođaci su počeli da govore o alergijama. Malo malo
pa se pomene gluten, protein, a po neki se redovno javljaju i lekaru.
Oni su bili na testu intolerancije na hranu. I znaju ko su.
Bespoštedno, bespogovorno. Konačno znaju ko su i gde pripadaju. Kao
Hamlet kom je konačno stigao telegram sa odgovorom na pitanje biti
ili ne biti. Kao Don Kihot koji je konačno dobio tačnu terapiju.
Ali, taj put do samospoznaje je trnovit.
Ima i onih koji lutaju u tom
limbu od života. Jedi pasulj – gasovi, jedi krompir – zavija,
apni jaje – zovi popa. Stomak je merilo duše, a ko će bolje da ga
izmeri ako ne test intolerancije na hranu. A, hleb niko ne pipa kao
da je tempirna bomba i svaki ima svog dilera za hleb, koji zna od kog
je zrna i kalibra. I, apsolutno nema veze da l' si bogat, siromašan,
srećan, udat, jeban, nejeban – kad nam bace šaku mešanog
zrnevlja, svaki će znati da stane u svoju sortu i svaki će naći
svoj identitet.
A, kad je već pitanje
identiteta postalo toliko ključno, onda postoje i popusti, pa se, o
tim istim porodičnim ručkovima džoraju oglasi za jeftiniju
intoleranciju, tablete, vitamini, te vesti o štetnosti hrane i
specifičnim podvrstama identiteta. Ne, naravno da nema dva ista
čoveka. Jednom od integralnog samo zavija, a drugom kao da nešto i
prigudi na kraju. Tolika raznovrsnost, toliko pitanja, a nigde
odgovora. Sem, naravno, na testu intolerancije na hranu.
U isto to vreme, pišljivi
smrznuti bob u reklami živi u kući od sto kvadrata o kojoj mi
možemo da sanjamo. Lebac ti jebem (il ne jebem).
Pozdrav od nas dvoje :) Čitamo sa osmehom na licu.
ОдговориИзбришиPozdrav za vas dvoje! :)
ОдговориИзбриши